Friday, October 16, 2009

blajar bahase baru dari AJI....

BISMILLAH N SALAM ALAYKKKK....

Tadi kat kolej ade program menyambut hari raye anjuran MPM standzzz 4 MAJLIS PERWAKILAN MAHASISWA/SI.... jadi macam2 ragam manusia r aku jumpe.. Bile dah ramai2 berkumpul make barulah kite tahu bahawa setiap orng ade kepakaran masing2. 4 examole bebudak hotel, wah power gile bab uruskan bahagian makanan n bab2 dekorasi meja.. Adelah 1 2 benda blaja dari dorang.... nhuuhuhhuhu..
Actbukan benda tu nak cite, kire sampingan r.Tadi tengah dok2 makan ngan geng2 MPM, tetibe terbukak kelasbahase. Kat meja yanag kitorang duduk ade r sorang mamat KELANTAN yng diberi name AJI... tENGAH DOK SEMBANG-sembang beliau memulakan kelas bahase secara x rasmi..
'klo kat n9 sangat panas panggil ape?"
lalu farhana menjawab( cozdia orng n9)
"panas bedonting" jwb farhana
"owh kat kelantan PANAS CHENG. Klo sejuk sangat"
"sojuk bona"
"owh kitorang sejuk keh-keh"
bileaji sebut je sejuk keh-keh kitorang pon gelak sakan satu meja.. klakax hengat wokeh.. KITORANG KLUSEJUK KEKH KEH TU GELAK coz keh keh kehkeh..huhuhu..
b4 tu kak nik (salah seorang ahli di meja kitorang minum air dan berkata
"air nietawar meleseh r"(orng mlakenye ayat) Pastu tetibe je aji mencelah
"tawar meleseh??? kiotrang panggil tawar ebeh"huuuuuhu
HADUSH , bile dah duduk ngan orng dari pelbagai ceruk,make kite kene r blaja loghat mereka...Bukan ape, senang nanti klo nak g memane, atleast dah tahu sket perkataan2 yg simple2...
PERKATAAN HARI INI:
TAWAR EBEH: TAWAR MELESET
SEJUK KEH KEH : SEJUK GILER
PANAS CHENG : PANAS SESANGAT

SEKIAN KELAS BAHASE TAMAT...
HUHUHU

2 comments:

aDeQ / Muhammad Danial Bin Ahmad said...

salam sahabat..wah raser mcm kembali ke sekolah bahasa lak huhuhuhu......nampaknyer dalam majlis 2 penuh makna pada semua orang...kalau sy lak pada majlis 2 ada sorang mamat budak nersing yang selama ini saya kenal adalah seorang yang rock kapak tiba2 pada majlis 2 baik lak ngan saya...selama ini s0mbong giler ngan cayer....alhamdulillah majlis ni memberi makna pada saya untuk merapatkan siraturahim antara saya n teman2 yang lain...kesimpulannya setiap orang pada hari 2 dapat pengalaman yang conok,dapat satu pengalaman yang baik walaupun mbe ada yang buruk....aper2 p0n taniah pada KUIM buat majlis mcm 2.....

SyAiRaH aRIsA said...

WKSLM SAHABAT KU DANIAL... susah nye nampakmukakamu tadi kat stadium..
tapi yg penting sy nampakkamu pakai baju melayu colour gray ryte?
huuuuhhu
alhamdulillah silaturrahimtu masih bleh di sambung...
biar dia sombong ngan kamu, asalkamu jangan sombong ngandia...
Biar orang musuh ngan kite, tapi jgnsesekalikite nakmusuh nganorang..
kite kene berbaik-baik ngan musuh kita.
huhuhhhu
tapi mmng seronok r..
Bleh tahu, sape budakmersing tu/
HUHUHUHU